ΜΕΓ-ΜΗΚ

 

Η   Α Φ Υ Π Ν Ι Σ Η

Τρεις άντρες ξυπνούν σε τρεις διαφορετικούς χρόνους στο ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου.

Και ξυπνούν όλοι τους βυθισμένοι σε μια περίεργη λήθη. Δεν θυμούνται σχεδόν τίποτε για το παρελθόν τους, ούτε καν για τον εαυτό τους!

Τους άντρες αυτούς συνδέει μια τρομακτική εμπειρία που βίωσαν στη νεότητά τους ως συγκρατούμενοι για πολιτικούς λόγους. Μια εμπειρία που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού και μπαίνει στο ανίερο και το βλάσφημο.

Ένας παλτοφορεμένος νεαρός με αλήτικο χαμόγελο τους επισκέπτεται και τους στοιχειώνει.

Και όχι μόνον.

Ο Αλμπέρ Καμύ και Η Πτώση του επίσης.

Στο οδυνηρό σήμερα που βιώνουν λίγο πριν περάσουν σε κάποια άλλη διάσταση θα βρεθούν ανθρώπινα ράκη με ένα ακόμη κοινό στοιχείο: Μια μεγάλη, κόκκινη γραμμή που διασχίζει το πρόσωπό τους από το ένα άκρο ως το άλλο.

Μια γραμμή που είναι η κληρονομιά τους και η κατάρα τους.

 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ο Αντρέας Αφοσιωμένος, ένας ποιητής και συγγραφέας, γύρω στα σαράντα και με μια ζωή μοναχική και αφιερωμένη στην ποίηση, στο στοχασμό και το βάθος των πραγμάτων,  ταξιδεύει με το τρένο προς μια επαρχιακή κωμόπολη, καλεσμένος της Αντιγόνης Βάινα.

Ποια είναι η Αντιγόνη;

Είναι μια κοπέλα πολύ νεότερή του με την οποία συνδέεται με μια ιδιαίτερη σχέση… μέσω του λογοτεχνικού ιστολογίου του.

Τούτο είναι ένα ταξίδι προσωπικής γνωριμίας.

Η Αντιγόνη όμως δεν είναι ένας εύκολος άνθρωπος. Έχει έναν έντονα αμφιθυμικό χαρακτήρα αλλά κρύβει και πολλά μυστικά.

Μυστικά που αφορούν όλη την οικογένεια.

Ο Αντρέας θα τα ανακαλύψει όταν θα βρεθεί φιλοξενούμενος –ή μήπως κάτι άλλο- στο αρχοντικό της Αντιγόνης. Εκεί, ανάμεσα στον πατέρα, τη μητέρα και την αδελφή της, θα έρθει σε επαφή με τον κόσμο της Αντιγόνης.

Και δεν θα είναι καθόλου εύκολο ή ‘ανώδυνο’ αυτό.

 

Το ‘α’ τελειώνει τ’ όνομά μου

Αντιγόνη… μέρος ΙΙ - Η συνέχεια και το τέλος

Στη νουβέλα ‘ΑΝΤΙΓΟΝΗ’ ο συγγραφέας Αντρέας Αφοσιωμένος δέχεται τη φιλοξενία της οικογένειας Βάινα και ιδιαίτερα της νεαρής Αντιγόνης. Μόνο που αυτή η ‘φιλοξενία’ έχει άλλα χαρακτηριστικά πέρα από τη φαντασία του.

Στη νουβέλα αυτή, συνέχεια και ολοκλήρωση της πρώτης, η Μελίνα Χάντζου, ιδιωτική ερευνήτρια, αναλαμβάνει κατά παραγγελία του Μάνου Καράλη, φίλου του Αντρέα, να ερευνήσει την ‘εξαφάνιση’ του συγγραφέα.

Η Μελίνα είναι μια νεαρή αλλά ικανή και δαιμόνια ‘ντέτεκτιβ’ που έλκεται από την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης και αποφασίζει να την διαλευκάνει.

Ακόμα και όταν ο εντολέας της κάποια στιγμή κάνει πίσω, εκείνη δεν θα υποχωρήσει και παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει θα προχωρήσει.

Ως το τέλος.

 

ΜΑΙΝΑΔΕΣ

Δυο γυναίκες, η Ιφιγένεια και η Άλκηστη κρατούν αιχμάλωτο τον Αντρέα Καναβό σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο της μονοκατοικίας τους.

Ο Αντρέας είναι ένας… ερευνητής ευκαιριών σε παλαιά βιβλία και διατηρεί ένα μικρό μαγαζάκι σε κάποια περιοχή της Αθήνας.

Η Ιφιγένεια και η Άλκηστη τον έχουν καλέσει για να του πουλήσουν κάποια βιβλία όμως αυτό είναι μονάχα το δόλωμα.

Ο Αντρέας πέφτει θύμα της γοητείας της Άλκηστης.

Εκτός από τις δυο γυναίκες που σύντομα αποδεικνύεται πως κρύβουν ένα ανίερο μυστικό, υπάρχει και ο Ισμαήλ. Ο υπηρέτης των δυο γυναικών που έχει κι αυτός τις δικές του προσδοκίες και αποτελεί έναν απρόβλεπτο παράγοντα εξέλιξης της δράσης.

Και έξω από τον στενό αυτό κλοιό, η Ελευθερία. Που αναζητά τον Αντρέα, οδηγημένη από ένα παράξενο συναίσθημα και την περιπέτεια της… γάτας της, της Αγαύης.

 

ΠΑΡΣΙΦΑΛ

Όταν εμφανίζεται αυτός ο παράξενος άνθρωπος στη ζωή της Κλαίρης με τα χίλια προβλήματα και αδιέξοδα, δεν θα μπορούσε εκείνη να φανταστεί την εξέλιξη των πραγμάτων.

Ο Πάρσιφαλ δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Και το αποδεικνύει με έργα και όχι λόγια.

Και όχι μόνο το αποδεικνύει αλλά αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην αποστολή του.

Η Κλαίρη θα περάσει μέσα από το δικό της εσωτερικό ταξίδι για να συναντήσει κάποια στιγμή όχι κάτι απλά αληθινό αλλά την Αλήθεια την ίδια.

Και το αντάμωμα με την Αλήθεια δεν μπορεί να μην είναι χωρίς συνέπειες.

 

Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ

Ο Διδάσκαλος Αντώνιος με τους τρεις αγαπημένους του μαθητές, τον Μάριο, τον Περικλή και τον Δημήτρη, βρίσκονται στο Περιστέρι.

Θα αναζητήσουν σπίτι να τους φιλοξενήσει. Και τους υποδέχεται έστω και απρόθυμα στην αρχή, στο ωραίο της σπίτι η Κατερίνα.

Κάτι απεργάζεται ο νους του Διδασκάλου όμως ταυτόχρονα και ο νους της Κατερίνας που έχει ορκιστεί στον ‘Άγιο Πουθενά’ να μην γνωρίσει ξανά το αντρικό χάδι στο κορμί της.

Ή έτσι τουλάχιστον θέλει να τους κάνει να πιστέψουν.

Τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή. Και ο Διδάσκαλος βρίσκεται στις αρπάγες ενός παμπόνηρου και πανάρχαιου εχθρού.

Ταυτόχρονα, η ζωή όλων θα αλλάξει. Ο ένας μετά τον άλλο θα βιώσουν τον Παράδεισο αλλά και την κόλαση της… αναμονής.

Γιατί περιμένουν με αγωνία την τελική… εκλογή της Κατερίνας…

 

ΠΕΛΩΡ ΕΝΘΕΙΟΣ

Η Αμάντα Κίναχ είναι η κληρονόμος και διάδοχος του πατέρα της, του εμβληματικού Όμηρου Κίναχ στον μεγάλο εκδοτικό οίκο που ίδρυσε πριν από πολλά χρόνια ο τελευταίος.

Κάποια στιγμή έρχεται στα χέρια της ένα παράξενο χειρόγραφο με αποκρυφιστικό περιεχόμενο. Τίτλος του χειρογράφου ‘Τι άλλαξε;’. Συγγραφέας κάποιος αινιγματικός ‘Πέλωρ Ένθειος’.

Ποιος είναι αυτός; Και τι ζητά από τη ζωή της Αμάντας;

Αυτή και ο Διονύσης Υφαντής, ο διευθυντής εκδόσεων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Μια μυστική αδελφότητα από το παρελθόν διεκδικεί κάποια κλεμμένα τυπικά στα οποία εμπλέκεται ο πατέρας της Αμάντας. Και είναι διατεθειμένοι να κάνουν στην κυριολεξία οτιδήποτε για να τα ανακτήσουν.

Η αστυνομία δεν βρίσκεται έξω από το χορό αφού ο επιθεωρητής Ηλιάκης είναι κι αυτός μπλεγμένος στην υπόθεση μαζί με την ομάδα του.

Και εκτός από όλους αυτούς, μετοχή έχουν και οι ‘Πτηνοί’. Ποιοι είναι αυτοί;

Και σε μια παράλληλη διάσταση, η Αμάντα και ο Διονύσης μέσα από αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση θα έρθουν πολύ κοντά. Όσο ποτέ στο παρελθόν.

 

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ

Ο Άνθιμος ζει μεταξύ πραγματικότητας και ‘ταξιδιών’ στο χθες… έχουν περάσει χρόνια από την πιο τραυματική εμπειρία της ζωής του, σε κάποια παραλία γεμάτη λουόμενους που έμελλε να γίνει το θέατρο μιας αιματηρής ‘επίλυσης διαφορών’ μεταξύ κάποιων κακοποιών.

Εκείνη τη φοβερή μέρα θα χάσει την αγαπημένη του από μια αδέσποτη σφαίρα. Και μαζί θα χάσει για πάντα ένα κομμάτι του εαυτού του και της ψυχικής του υγείας.

Ο Άνθιμος είναι συνάδελφος με την Μαρκέλλα, στις ‘επιχειρήσεις Λαμπρινάκη’. Η σχέση αγάπης και μίσους του Άνθιμου με τον υπέρβαρο εργοδότη του και η σχέση λατρείας και αλληλεγγύης με τη συνάδελφό του είναι οι δυο βασικοί άξονες που τον συνδέουν με τον κόσμο των ψηλαφητών πραγμάτων.

Όμως κάποια στιγμή έρχεται… η ώρα του υπογείου… ένα ποίημα από το παρελθόν, από εκείνη την τραγική ημέρα της ζωής του. Ένα κλειδί και ένα αίνιγμα μαζί.

Ποιος το έγραψε; Πώς θα επηρεάσει τη ζωή του;

Καταλυτικό ρόλο θα παίξει η Θεώνη. Η ψυχοθεραπεύτριά του.